Zelf een online marketing audit uitvoeren, hoe doe je dat?

online marketing

Image of businessman examining objects with magnifier.jpegAls b2b ondernemer in het MKB heb je je handen vol aan de beslommeringen van alledag: gaan offertes door, lopen klant-projecten naar wens, worden uitstaande facturen snel genoeg betaald en hebben je medewerkers het nog wel naar hun zin bij je?

Door deze waan van alledag verlies je daardoor het grotere plaatje nog wel eens uit het oog: welke nieuwe producten en/of diensten zou ik kunnen lanceren, hoe kom ik aan nieuw personeel en hoe veelbelovend ziet de marketing- en sales pijplijn eruit?

Een belangrijke graadmeter voor je resultaten in de nabije toekomst is het presteren van je website. Immers, minimaal driekwart van alle b2b kopers start online wanneer ze op zoek gaan naar een oplossing voor het zakelijke probleem dat jouw bedrijf voor ze kan oplossen.

Het is dus van groot belang dat jouw onderneming goed vindbaar is op het moment dat een mogelijke koper zijn of haar online zoektocht begint. Om te kunnen weten of dit het geval is, is het verstandig om met regelmaat een online marketing audit uit te voeren.

In dit artikel geef ik enkele handige tips om dit zelf te doen. Een online marketing audit geeft je een inzicht in hoeverre je op dit moment vindbaar bent voor je potentiële koper en waar verbeteracties kunnen liggen.

Online marketing audit voor het mkb: dit zijn de stappen

Om tot een goede audit van je website te kunnen komen is het belangrijk om de volgende drie stappen te doorlopen:

  • Stap 1: hoe goed zit je website technisch in elkaar?
  • Stap 2: hoe goed zit je website inhoudelijk in elkaar?
  • Stap 3: hoe goed is je website te vinden?

Om deze drie onderdelen in kaart te kunnen brengen kun je een keuze maken uit het uitpuilende aanbod van veelal prijzige analyse-tools die het internet rijk is. In het kader van dit artikel beperk ik mezelf tot gratis tools of de gratis versie van betaalde tools.

Hoe goed zit je website technisch in elkaar?

Het is belangrijk dat een website degelijk gebouwd is. Enerzijds is het vervelend als de bezoeker technische mankementen ondervindt, anderzijds omdat Google een deel van zijn rangschikkings-criteria baseert op de technische kwaliteit van je website. Is deze niet goed genoeg, dan is de kans op een hoge ranking van je website voor belangrijke zoekwoorden onwaarschijnlijk.

Om in kaart te brengen in hoeverre jouw website technisch goed genoeg in elkaar zit kun je gebruik maken van een van deze gratis tools:

Met behulp van elk van deze tools krijg je een redelijk uitgebreide opsomming van de technische kwaliteit van deze website. Is jouw score aan de lage kant, download dit e-book met tips voor het bouwen van een moderne b2b website.

Hoe goed zit je website inhoudelijk in elkaar?

In het vorige onderdeel van deze online marketing audit keken we voornamelijk naar het technische gedeelte. In dit onderdeel kijken we vooral naar de inhoudelijke opbouw van je website.

Deze is helaas wat minder handig met online tools in kaart te brengen omdat de inhoudelijke opbouw vooral te maken heeft met elementen als:

Dit zijn voornamelijk zaken die door het menselijke oog waargenomen kunnen worden. Desondanks zijn er wel enkele tools die je kunnen helpen met het opsporen van onlogische zaken op je website. Dit zijn tools zoals Google Analytics of Hotjar.

Met behulp van Google Analytics krijg je een inzicht in indicatoren zoals:

  • bezoektijd per pagina: hoe langer des te beter
  • bounce-rate (% bezoekers dat na 1 pagina de website verlaat): hoe lager des te beter
  • % nieuwe-versus terugkerende bezoekers: dit geeft inzicht in de loyaliteit van je bezoekers.

Met behulp van Hotjar kun je inzicht krijgen tot hoever je bezoekers scrollen op een bepaalde webpagina, op welke plekken ze klikken in een pagina of in de navigatie en hoe hun muis beweegt over je webpagina's. Met deze inzichten zie je al snel waar bezoekers vastlopen en/of afhaken.

Hoe goed is je website te vinden?

Tot slot is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in je online vindbaarheid. Een handige tool om dit inzicht te vergaren is (de gratis versie van) SEMRush.

Vul je domeinnaam in in het venster, selecteer het land van je keuze en klik vervolgens op het onderdeel "Organic research" in het linkerpaneel.

Vervolgens krijg je een korte lijst met zoektermen waarvoor jouw website in de top 20 van Google staat. Wanneer je een trial op SEMRush neemt, zie je de complete lijst. Als je wilt, kunnen wij een volledige gratis scan voor jouw domeinnaam doen, vul hiervoor het contactformulier in met daarin jouw verzoek hiervoor ;-)

Door dezelfde oefening te doen met de URLs van je belangrijkste concurrenten krijg je daarnaast ook nog een inzicht in de zoektermen waarop zij goed presteren. Met deze inzichten kun je vervolgens voor je eigen website aan de slag.

Door bovenstaande drie stappen te doorlopen  voer je voor jezelf een online marketing audit uit die je een basaal maar ook een behoorlijk betrouwbaar inzicht van de staat van je website geeft.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper