Zo belangrijk is woordkeuze voor inbound recruitment content

Inbound Recruitment content

Zo belangrijk is woordkeuze voor inbound recruitment contentDe tijd dat je als werkgever de touwtjes in handen had bij het recruitmentproces is al lang vervlogen. Je hoeft je niet meer te vertonen op carrièrebeurzen om bij potentiële kandidaten in het oog te springen en advertenties in de krant gaan je waarschijnlijk ook geen tientallen brieven meer opleveren. Kandidaten zijn in charge en zoeken zelf hun volgende werkgever uit. Die zoektocht begint meestal op internet en dus moet je als bedrijf met vacatures vindbaar zijn. Maar dat is niet voldoende. Als jouw inbound recruitment content zoals vacatures en ‘werken bij’ pagina’s eenmaal op organische wijze gevonden worden, is het heel belangrijk dat je de juiste woorden kiest om de potentiële collega te overtuigen een sollicitatie te versturen. In dit blog geef ik je tips om jouw vacatures beter te formuleren.

Inbound marketing als recruitmentstrategie

De inbound marketingmethode is erg geschikt om in te zetten als recruitmentstrategie. De strategie is gebaseerd op het idee dat je door aantrekkelijke content te schrijven en promoten, bezoekers naar je website trekt. Door goed op je woorden te letten bij het schrijven van recruitment content – denk aan vacatures, social mediaberichten en webteksten – trek je niet alleen kandidaten aan, maar vergroot je de kans dat ze bij je solliciteren. Door woorden bewust te kiezen, zorg je dat je een specifieke groep kandidaten aanspreekt en voorkom je dat je kandidaten per ongeluk uitsluit. Dit gaat verder dan het inkorten van het eisen- en wensenlijstje of het verlengen van de tekst over de bedrijfscultuur. 

Hieronder leg ik dit uit aan de hand van twee voorbeeldsituaties. Hopelijk helpen de tips jou om binnenkort de perfecte vacature op te stellen en zo passende kandidaten aan te trekken. 

“Ik wil zowel mannen als vrouwen werven”

In principe kunnen álle functies in B2B bedrijven door zowel mannen als vrouwen ingevuld worden, maar dat betekent niet dat iedere vacature er hetzelfde uit moet zien. De keuze voor bepaalde woorden en de opbouw van de tekst kunnen invloed hebben op de doelgroep die je ermee aanspreekt.  

Zo spreek je met ‘zachte’ woorden eerder vrouwen aan. Denk aan woorden als ‘je wordt gedreven door’, ‘je werkt samen met’, ‘transparante werkomgeving’, ‘je werk heeft impact’ en ‘je inbreng is welkom’. Mannen voelen zich sneller aangesproken met ‘harde’ woorden als ‘targets halen’, ‘onder druk kunnen presteren’, ‘je hebt aantoonbare ervaring’, ‘een team managen’ en ‘ambitieus’. Om je vacature niet specifiek voor mannen of vrouwen te schrijven, kun je kiezen voor de zogeheten genderneutrale woorden. Denk aan ‘leidinggeven’ in plaats van ‘managen’ of ‘samenwerken’. Zorg daarnaast dat je de functietitel geen gender meegeeft en benadruk dat deze zowel voor mannen als vrouwen geschikt is.

Houd er naast je woordkeuze rekening mee dat veel mannen al solliciteren als ze het idee hebben dat ze aan 60% van de eisen voldoen. Vrouwen solliciteren vaak pas bij een 100% match. Probeer de eisen daarom zo te formuleren dat zowel mannen als vrouwen zich geroepen voelen te solliciteren. Maak bijvoorbeeld duidelijk onderscheid tussen eisen en wensen. 

“Ik wil duidelijk maken dat we een inclusieve organisatie zijn”

Diversiteit op de werkvloer stimuleert creativiteit. Als je team bestaat uit collega’s met verschillende achtergronden, denkwijzen, religies en seksuele voorkeuren, levert dat een palet aan meningen, perspectieven en overtuigingen op. Dat klinkt misschien als een chaos, maar kan in allerlei situaties juist helpen om creatief te denken en problemen op te lossen. Bovendien is het gewoon gezellig! Door je bedrijf niet alleen inclusief te maken, maar ook inclusiviteit te laten uitstralen in alle recruitment content, spreek je een nieuwe poule kandidaten aan. Dat levert je een direct voordeel op ten opzichte van je concurrenten die zich hier niet mee bezighouden. Hoe pak je dat aan?

Laat bijvoorbeeld in social media updates zien wat je als bedrijf doet aan inclusiviteit. Besteed aandacht aan diverse religieuze feestdagen, evenementen als de Pride (wereldwijd of lokaal) en steun bepaalde initiatieven of goede doelen. Maak in vacatures duidelijk dat er ruimte is voor stiltemomenten, dat je je mag kleden zoals je wilt (vooruit, er zijn grenzen) en dat je een inclusieve organisatie bent. Promoot de bedrijfscultuur actief.

Een veilige en inclusieve werksfeer is voor iedere collega belangrijk. Zorg daarom dat niet alleen het werk zelf, maar ook alles wat daarbij komt kijken voor iedereen toegankelijk is. Drinkt een collega geen alcohol? Prima, want er is altijd fris te krijgen op het personeelsfeest. Heeft iemand veel zorgtaken buiten werktijd? Geen probleem, we organiseren workshops en trainingen tijdens werktijd. Eet iemand geen vlees? Er zijn uiteraard ook vegetarische hapjes bij de borrel. Benoem in recruitment content wat jullie doen om alle collega’s bij de organisatie te betrekken en geef aan dat er ruimte is voor -nog meer- verandering.

Een vacaturetekst brainstorm 

Het is best lastig om inbound recruitment content zo te formuleren dat je niemand uitsluit. Hoe pak je dat aan als je maar een klein recruitment team of helemaal geen afdeling werving hebt? Een idee van Hannah Fleishman van HubSpot is het organiseren van een ‘job description hack’. Kies een moment uit waarbij je meerdere collega’s laat samenwerken om de ideale vacature te maken. Zorg ervoor dat je een goede mix van collega’s maakt die kunnen meepraten over een bepaalde functie. Natuurlijk kun je veel meer doen om de perfecte collega te vinden met inbound recruitment. Download het e-book om er meer over te leren.