Zo optimaliseer je je LinkedIn-profiel voor B2B-marketing

LinkedIn voor B2B marketing

Er valt zoveel meer uit je LinkedIn-profiel te halen valt. Niet per se om je aan een goede baan te helpen maar ook om de sales en de marketing van je eigen bedrijf te ondersteunen. Je kunt LinkedIn voor zoveel meer inzetten. In deze blog laat ik je in 4 stappen zien hoe je LinkedIn kunt inzetten om jouw marketing te optimaliseren.

Eerst iets over LinkedIn

LinkedIn is voor velen een mysterie. Met de overzichtspagina, netwerkpagina, vacaturepagina, persoonlijke pagina en duizenden meldingen is dat ook wel begrijpelijk. Zeker voor mensen die al een baan hebben, kan LinkedIn hierdoor een overbodige tool lijken. Toch is niets minder waar. Waar Twitter vooral fungeert als radiostation, is LinkedIn dé online werkplaats voor zakelijk contact. Dit biedt kansen voor marketing, zeker voor B2B-bedrijven. Zij hebben immers een specifieke doelgroep die niet altijd even makkelijk te vinden is. Op LinkedIn zien B2B-bedrijven precies met wie ze te maken hebben én laten ze een visitekaartje achter dat zo uitgebreid is als hun eigen profiel. Dat profiel moet dus in orde zijn, wil je succes hebben. Zo optimaliseer je ‘m voor B2B-marketing!

1. Wees volledig

Een goed LinkedIn-profiel is een volledig LinkedIn-profiel. Onbekende bezoekers (dus ook potentiële klanten) weten niets van je en willen een beeld krijgen van jou als persoon. Zorg er daarom voor dat je LinkedIn-profiel goed gevuld en altijd up-to-date is. Vertel je bezoekers niet alleen waar je momenteel werkt, maar geef ook informatie over eerdere opdrachtgevers en bedrijven. Geef aan waar je gestudeerd hebt, welke opleidingen je gevolgd hebt en welke trainingen en cursussen je hebt gedaan. Vergeet ook je vaardigheden en interesses niet toe te voegen. Waar ben je goed in? Wat doe je als je niet werkt? Juist deze zaken zijn doorslaggevend voor een onbekende. Zij zijn op zoek naar de menselijke kant van jouw bedrijf en hechten waarde aan wat persoonlijke informatie.

2. Denk marketing

Als je LinkedIn-gebruikt voor B2B-marketing, richt je je niet op jezelf, maar op je bedrijf. Voor jou is het je persoonlijke pagina, voor potentiële klanten is het misschien wel een eerste kennismaking met jouw bedrijf. Ben je marketingmanager? Grote kans dat deze titel bovenaan je profiel staat. Vanuit marketingperspectief is het echter geen geweldige zet. Marketingmanagers zijn er zoveel en de functie zegt weinig over jouw bedrijf. Denk daarom na over een originele functienaam. Verwerk bijvoorbeeld een sterk punt van jouw bedrijf in je titel, of noem de campagne die je leidt. Dit laatste komt ook nog eens van pas tijdens het opstellen van campagne e-mails. Onderteken deze met dezelfde titel en het totaalplaatje klopt.

3. Gedraag je als een expert

B2B-bedrijven zijn meestal niet de meest sexy bedrijven; ze zijn wel vaak ergens heel goed in. Maar hoeveel vaardigheden ze ook in huis hebben, erover communiceren blijft lastig. LinkedIn kan je helpen om de expertise van je bedrijf over te brengen. Schrijf bijvoorbeeld een kennisdocument waarin je potentiële klanten iets bijleert over jouw tak van sport; deel relevante nieuwsberichten en voorzie ze van commentaar; reageer op berichten uit je netwerk. Door je te profileren als een expert in je vakgebied, werk je aan het zogeheten kennisleiderschap van je bedrijf. Een echt persoon die actief bezig is met zijn vak spreekt toch meer tot de verbeelding dan een productpagina!

4. Bouw aan je netwerk

Netwerken is een vies woord geworden. En terecht. Niets is zo vervelend als een netwerkborrel waar mensen elkaar verdringen met wijn, bitterballen en visitekaartjes. Op LinkedIn is netwerken echter het toverwoord. Zeker als je als B2B-bedrijf in contact wilt komen met mensen uit jullie doelgroep. Hoe meer relevante mensen je kent, hoe betrouwbaarder je overkomt én hoe dichterbij je bij je potentiële klanten kunt komen. Probeer een combinatie te maken tussen kwantiteit en kwaliteit. Natuurlijk staan 450 contacten beter dan 50, maar die 450 garanderen geen succes. Zorg er dus voor dat je een waardevolle contactenlijst opbouwt. LinkedIn-groepen helpen je hierbij. Dit zijn -vaak besloten- pagina’s op LinkedIn waarop gediscussieerd wordt over specifieke onderwerpen. Hier kan je je kennis delen, praten met andere experts én je bedrijf introduceren bij je doelgroep. Laat reclamepraatjes hier vooral achterwege; die worden als spam gemarkeerd en kunnen je je plek in de groep kosten.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!