Zo zet je virtual en augmented reality in voor B2B marketing

virtual en augmented reality

virtual en augmented reality b2b marketingVirtual reality was een paar jaar geleden een flinke hype, inclusief grootse verwachtingen voor de toekomst. Toch verschenen de afgelopen twee jaar veel berichten die suggereerden dat virtual reality misschien wel dood zou zijn. Het antwoord ligt waarschijnlijk in het midden en heeft (zoals vaker in het leven) te maken met wat je ermee doet. Persoonlijk vind ik in elk geval 360-video’s erg vermakelijk (deze guilty pleasure bijvoorbeeld), maar geloof ik ook dat virtual en augmented reality juist in B2B marketing goed in te zetten zijn. Waarom en hoe, dat lees je in dit blog.

Wat is VR en AR?

Er is veel discussie over de precieze definitie van VR en AR. Ik zie twee grote verschillen tussen de twee:

Virtual reality

Virtual reality vervangt de wereld om je heen: je bevindt je bijvoorbeeld in een compleet getekende wereld of midden in het bos terwijl je eigenlijk op kantoor staat. Je bent je dus niet meer bewust van de echte wereld om je heen. Vaak wordt deze ervaring versterkt door het gebruik van een koptelefoon die ook het omgevingsgeluid uit de echte wereld blokkeert en geluid uit de VR-wereld laat horen. Daarnaast kan de VR-ervaring nog worden uitgebreid met behulp van sensoren op je handen of vingers zodat ook deze bewegingen zichtbaar zijn in de virtuele wereld. 

Virutal en augmented reality

Augmented reality

Twee woorden: Pokémon Go. Het populairste voorbeeld van AR op dit moment. Bij augmented reality waan je je niet in een andere wereld, maar wordt de echte wereld uitgebreid met een extra laagje. Zoals Pokémon, of een leuke kast van de Ikea.

Voor de gebruiker is AR minder gedoe, omdat dit meestal met de telefoon wordt gedaan. Voor een Virtual Reality ervaring moet je iets meer uit de kast trekken, zo heb je bijvoorbeeld een Google Cardboard of een Oculus Rift of Go nodig.

Toepassingen voor B2B

VR & AR is natuurlijk leuk en aardig, maar wat kun je er mee in B2B marketing? Wat mij betreft zijn er drie interessante toepassingen van VR en AR: 

Betere uitleg van complexe processen of producten

Ik vind dit dé reden om VR en AR te gebruiken in inbound marketing, en dan vooral voor B2B. Waar je geschreven content gebruikt om ingewikkelde problemen en hun oplossingen te vertalen naar normale-mensen-taal, kan VR je helpen om dit ook nog eens visueel te maken. Denk aan processen als kristallisatie of het sorteren van voedsel (tip: bekijk deze VR experience). Hoe tof is het als een salesmedewerker dat kan laten zien tijdens een salesgesprek?

Voorproefje van het eindresultaat

Stel, je wilt een palletwikkelaar kopen voor in je magazijn, maar je bent benieuwd waar die palletwikkelaar het beste past omdat je rekening moet houden met de ruimte en het logistieke proces. Dan kan augmented reality uitkomst bieden. Met behulp van je telefoon of tablet kun je precies zien hoe groot de machine is en hoe hij in je magazijn staat.

Branding en recruitment

Interactive en visual storytelling dragen bij aan een sterk merk, ze kunnen er namelijk voor zorgen dat gebruikers meer betrokkenheid voelen. Je kunt je voorstellen dat een gebruiker in een VR omgeving helemaal wordt meegenomen in jouw verhaal. Dit kan je ook helpen voor recruitment doeleinden. Denk aan een kijkje op kantoor of in het productieproces.

Hoe start je?

Ben je na het lezen van deze voorbeelden enthousiast geworden? Logisch! Starten met VR en AR kun je zelf doen, maar als je echt tof (en ingewikkeld) materiaal wilt, raad ik je aan een specialist in te huren. Wil je toch eerst zelf experimenteren? Dan kun je een 360 graden camera aanschaffen of huren, waarna je de video op YouTube uploadt en direct kan gebruiken. Maar ook veel smartphones hebben tegenwoordig een camera-optie voor virtuele opnames. Voor recruitment of branding kun je zo snel zelf aan de slag. Als je zelf iets in augmented reality wilt maken, zou je bijvoorbeeld Blippar of Vuforia kunnen gebruiken, maar ook hierbij geldt: het is een vak apart.

Wat mij betreft is het zeker de moeite waard om 360 graden video eens uit te proberen, vooral omdat nog niet zoveel bedrijven er gebruik van maken en het een mooie aanvulling is op je content marketing strategie. Benieuwd wat daar nog meer in thuis hoort? Download dan onderstaand e-book.