Zoeken met Google: wat gebeurt er achter de schermen?

Zoeken met Google

Het antwoord op je vraag vinden via Google is soms een fluitje van een cent, terwijl je andere pogingen maar staakt omdat je niet de juiste resultaten krijgt. Waar komt dit verschil vandaan? Ligt het aan de manier waarop je jouw zoekopdracht hebt geformuleerd of zijn de websites die jou het antwoord kunnen geven niet bereikbaar voor Google? Om daar achter te komen – en om te zorgen dat je potentiële klanten jouw antwoorden op hun vragen wel vinden – nemen we een kijkje achter de schermen bij Google. In dit artikel duik ik in de algoritmes van Google, hoe dit bedrijf jouw website beoordeelt, pagina’s in de zoekresultaten plaatst, haar belangrijkste product blijft vernieuwen en hoe jij jouw website up-to-date houdt om in de zoekresultaten te blijven verschijnen.

Hoe werkt zoeken met Google?

Google Zoeken; daar begon het allemaal mee voor een van de grootste tech bedrijven van de wereld. Het doel: zorgen dat internetgebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit simpele idee groeide uit tot een van de meest complexe (en geheime) systemen in de online wereld. Niemand weet precies op welke factoren Google de getoonde zoekresultaten baseert, maar dat het er honderden zijn, is zeker. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe Google pagina’s indexeert, waarom bepaalde pagina’s wel of niet getoond worden (voor zover we dat kunnen weten) en welke veranderingen Google doorvoert om de ervaring voor gebruikers te verbeteren.

Het begint bij de robot van Google

Zoeken met Google fact 1.png

De ‘crawlers’ van Google speuren continu het web af. Deze robots bezoeken jouw website en brengen die in kaart. Ze baseren hun beeld van jouw website op eerdere speurtochten (crawls) en via de verwijzingen die jij op je website hebt opgenomen naar eigen pagina’s. Dat is een van de redenen waarom het belangrijk is om in webpagina’s links naar andere pagina’s van jouw website op te nemen. Zo kan Google jouw website helemaal bekijken. Probeer daarom ‘eilandjes’ te voorkomen, daarmee bedoel ik pagina’s die niet opgenomen zijn in het menu of waar geen links op andere pagina’s naar verwijzen. Die worden namelijk niet of lastig gevonden door de crawlers en verschijnen daarom niet in de zoekresultaten. Om Google een handje te helpen kun je de sitemap (structuur) van jouw website bij Google Webmaster Tools uploaden. Daar kun je trouwens ook de instellingen voor crawls van jouw website bekijken. 

Dan beoordeelt Google jouw website

Als de crawlers eenmaal langs zijn geweest (dat kan even duren), gaat Google over op het beoordelen van jouw website. De exacte criteria die Google hiervoor gebruikt zijn geheim, maar op hun eigen ‘How Google Search Works’ pagina geven ze toch wat toelichting. Belangrijke factoren zijn onder andere:

  • De ‘freshness factor’ van content op de pagina
  • Of de zoekterm op de pagina voorkomt
  • Relevantie van de content op de pagina (zie het B2B voorbeeld hieronder)
  • Autoriteit van de website
  • Gebruikerservaring van de website
  • Locatie en taalvoorkeur van de gebruiker
  • Variatie aan content op de pagina (niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en video)
  • De hoeveelheid en kwaliteit van links naar de pagina vanuit andere websites
  • Gedrag van mensen die dezelfde zoekopdracht uitvoerden
  • Eerdere zoekopdrachten van de gebruiker 

Voorbeeld van relevante content op een B2B website

Zoeken met Google fact 2.png

Crawlers kijken dus niet alleen of het zoekwoord in de pagina voorkomt, maar ook hoe relevant de informatie is die de pagina toont. Dit leg ik even uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel, jij verkoopt factureringssoftware voor advocatenkantoren en een potentiële klant zoekt via Google naar soorten factureringssoftware. Dan wil hij niet terecht komen op een pagina waar honderd keer het woord ‘factureringssoftware’ staat, maar wil hij uitleg over de werking van de software, welke soorten er zijn en misschien wat tips waar hij op moet letten bij het aanschaffen van zulke software. Daarnaast leest hij dit het liefst in het Nederlands en wil hij niet te veel moeite doen om kennis te vergaren: hij wil het uitgelegd krijgen in een video. Hij bezoekt een aantal websites, maar klikt die al gauw weer weg omdat hij niet te zien krijgt wat hij verwacht. Al die mogelijke ‘eisen’ van de gebruiker neemt Google mee in de beoordeling van jouw pagina en of (en op welke positie) deze getoond wordt op de zoekresultatenpagina van die specifieke zoeker. Een pagina waarop alleen het woord ‘factureringssoftware’ vijftig keer voorkomt, maar die verder niets biedt, zal niet in de resultaten opgenomen worden.

Hoe Google haar indexering up-to-date houdt

Nu verandert er veel op het gebied van online vindbaarheid en de manier waarop zoekmachines werken. De opkomst van Voice Search is daar een voorbeeld van. Google wil haar gebruikers de beste zoekresultaten geven en blijft Google Zoeken daarom updaten. Als ondernemer wil je vindbaar blijven voor je doelgroep en zorgen dat bezoekers op je website blijven hangen. Dus moet je mee in de veranderingen en je SEO-strategie continu aanpassen. Waar je vroeger slim was door links te kopen, bestraft Google je nu als haar crawlers dat ontdekken. De algoritmes worden steeds slimmer en dus moet jouw SEO-strategie daarin meegroeien. Een geschiedenisles laat zien hoe de algoritmes van Google veranderen: 

Van PageRank naar Fake news

Zoeken met Google begon allemaal bij PageRank, een algoritme dat de waarde van een webpagina inschatte en hiermee de volgorde van zoekresultaten bepaalde. Dit algoritme was niet waterdicht en websites wisten Google voor de gek te houden met websites die geen goede gebruikerservaringen boden, maar wel vol stonden met content die keywords bevatten. Sindsdien probeert Google met iedere update (en dat zijn er veel) haar algoritmes te verbeteren om misbruik tegen te gaan. Op dit moment gaat dat bijvoorbeeld om het uitfilteren van fake news.

Drie speerpunten

Zoeken met Google fact 3.pngOm gebruikers de beste zoekresultaten te blijven bieden, blijft Google haar belangrijkste product verbeteren. Dit zijn de drie speerpunten van het bedrijf op dit vlak:

  1. Algoritmes blijven verbeteren om zoekresultaten nog beter af te stemmen op de zoekopdracht.
  2. Het voor gebruikers gemakkelijk maken om feedback op de getoonde resultaten te geven.
  3. Transparanter zijn over hoe Google Zoeken werkt. 

Hoe weet je wat er verandert in Google?

Google is nogal terughoudend met informatie over haar updates (aan speerpunt 3 moet nog gewerkt worden) en kondigt deze ook niet aan. Meestal ontdekken marketeers, ondernemers en SEO bureaus opeens veranderingen in de rankings. Dan ontstaat al snel het vermoeden dat Google wat aangepast heeft in haar algoritmes. Dat was in maart 2017 de Fred update die ongewenste SEO praktijken uit moest roeien. Zoals websites die…

…gekochte links bevatten, die alleen bedoeld zijn om kliks te genereren
…cloaking toepassen (voor Google robots andere content klaarzetten dan voor echte gebruikers)
… verborgen zoekwoorden bevatten die niets met de content te maken hebben
.. automatisch gevuld worden met content

Om op de hoogte te blijven van veranderingen in Google raad ik je aan om de productpagina regelmatig te checken en het blog topic Search te volgen. Natuurlijk proberen wij dit ook in de gaten te houden en blogs te wijden aan veranderingen in zoekmachines.

Tip: blijf je eigen website optimaliseren

Om gewoon netjes in de zoekresultaten te blijven verschijnen, moet je jouw website blijven optimaliseren. Allereerst kun je dit doen door te zorgen dat je website voldoet aan de webmaster guidelines. Zorg er daarnaast voor dat je relevante, goed opgebouwde en gevarieerde content aanbiedt waaraan jouw doelgroep daadwerkelijk wat heeft. Zo zet je jezelf als autoriteit neer in je vakgebied. En vooral: ga niet in zee met partijen die je in ruil voor geld links willen aanbieden. Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar hiervoor kan Google je flink bestraffen. Voorkom dat je in jaren opgebouwde vindbaarheid plotseling in duigen valt en je helemaal opnieuw het vertrouwen van Google moet winnen.