CONVERSATIONAL MARKETING

De kracht van een goed gesprek

WAAROM CONVERSATIONAL MARKETING

Neem het niet persoonlijk…

In marketing- en salesland zijn we de afgelopen jaren volop bezig geweest om het B2B aankoopproces uit te stippelen voor onze klanten. Formulieren, automatische mailreeksen en meeting scheduling moeten de ideale klant van hun eerste websitebezoek naar een aankoop leiden. Deze methode lijkt echter voor steeds minder bedrijven succesvol te zijn. Het aantal leads zakt terug en verkopers komen moeilijker in contact met potentiële klanten. De cijfers spreken boekdelen:

 • Slechts 43% van de mensen beantwoordt cold calls 📵
 • De gemiddelde e-mail open rate is gezakt naar 20% 📩
 • De gemiddelde conversieratio van een landingspagina is slechts 2,35% 💻

When your customers change the way they buy,
you need to change the way you sell. 

In onze efforts om het B2B aankoopproces te stroomlijnen, hebben we één ding massaal over het hoofd gezien: de voorkeuren van de klant! Want als je er over nadenkt, dan hebben we eigenlijk allemaal behoefte aan gewoon een goed gesprek.

De kracht van een goed gesprek

Tijd dus om marketing en sales weer persoonlijk te maken. Wat gebeurt er als je websitebezoekers de kans geeft om direct met jouw bedrijf in gesprek te gaan, in plaats van hen te dwingen formulieren in te vullen voordat ze met iemand kunnen praten? Geef iedereen de mogelijkheid tot een goed gesprek! Dat vertaalt zich in hogere conversiepercentages, meer verkoopkansen en een meer persoonlijke ervaring met de klant. Tijd dus voor een nieuwe aanpak: maak kennis met conversational marketing.

Old versus new marketing

 

DEFINITIE

Wat is conversational marketing?

Conversational marketing is een methode die je helpt om potentiële klanten door de marketing- en salesfunnel te leiden met behulp van realtime gesprekken. Conversational marketing maakt gebruik van gerichte boodschappen en intelligente chatbots om in contact te komen met websitebezoekers. Zo komen klanten makkelijker met jouw bedrijf in gesprek en genereer jij meer en betere leads.

 

 

Niets is zo sterk als een gesprek in reallife. Maar als face-to-face even niet mogelijk is, dan is realtime messaging het perfecte alternatief. Het is snel, het is gemakkelijk en het voelt daadwerkelijk als een echt gesprek.

The Future of Business is NOW

Hoe werkt conversational marketing?

Met conversational marketing converteer je meer websiteverkeer naar gekwalificeerde leads. Dat werkt zo:

Stap 1. Engage: kom met meer bezoekers in gesprek

Als websitebezoekers op een ‘download’, ‘neem contact op’ of ‘vraag een demo aan’ call-to-action klikken is dat een goed moment om een gesprek te starten. Houd het gesprek gaande terwijl potentiële klanten door de funnel bewegen. Stuur gerichte boodschappen aan terugkerende bezoekers of mensen op de prijs- of productpagina. Omdat je de chat niet 24/7 kunt bemannen, maak je gebruik van slimme bots die altijd beschikbaar zijn om bezoekers te woord te staan.

Stap 2. Understand: kom er in enkele minuten achter waar de lead mee zit

Slimme chatbots zijn er 24 uur per dag om leads voor jou te kwalificeren. Door goede vragen te stellen krijg je direct inzicht in wie de lead is en wat hij of zij wil. Zo kun je de lead meteen een passende ‘next step’ aanbevelen en help je je verkoopteam om op het juiste moment, met de juiste mensen in contact te komen.

Stap 3. Recommend: help leads met de ‘next step’ om ze verder door de funnel te leiden

Bots zijn ideaal voor het boeien en begrijpen van leads, maar uiteindelijk komt het toch aan op human-to-human interactie. Dankzij intelligente routing brengt de bot de meest interessante leads in contact met jouw verkoopteam. En is de lead nog niet klaar voor een verkoopgesprek? Dan geeft de bot hem passende suggesties voor oplossingen of leidt hem naar content die zijn vragen beantwoordt.

De voordelen van conversational marketing


In gesprek gaan met je potentiële klant biedt jou als bedrijf vijf grote voordelen:

 1. Je creëert een meer persoonlijke koopervaring 👋
  Zorg ervoor dat bezoekers zich welkom voelen op je website en geef ze de mogelijkheid om met je in gesprek te gaan op een voor hen passend moment.
 2. Je leert ontzettend veel over je ideale klant 👨‍🏫
  Formulieren verzamelen contactinformatie, maar zonder context. In realtime gesprekken leer je meer over de grootste uitdagingen en pijnpunten van de klant en kom je erachter welke oplossingen het meest relevant voor hem is.
 1. Je converteert meer en betere leads 🗃️
  Door bezoekers een alternatief te geven voor de formulieren op je website, vergroot je het aantal leads in de top van je funnel.
 1. Je verkort de verkoopcyclus 🔁
  Leads die zijn gekwalificeerd middels een gesprek converteren doorgaans sneller naar kopende klant dan leads die gekwalificeerd worden via meer traditionele methoden.
 2. Je sales pijplijn groeit 💰
  Meer gesprekken betekent meer verkoopkansen voor jouw verkoopteam.

FAQ'S

Hoe zet je conversational marketing in?

De voordelen van conversational marketing zijn duidelijk, maar kan het ook werken voor jouw bedrijf? Veel bedrijven die je voor gingen worstelden met de volgende vragen:

Moet ik nu alle formulieren van mijn website af halen?

Nee zeker niet. Je kunt conversational marketing prima inzetten als aanvulling op bijvoorbeeld een inbound marketingstrategie. Zie het als een kans om die bezoekers die geen zin hebben om een formulier in te vullen, toch met je in contact te laten komen.

Moet ik nu de hele dag iemand de chat laten bemannen?

Bij ‘live chat’ is er inderdaad sprake van een gesprek met een echt mens. Het probleem is natuurlijk dat dat niet bepaald schaalbaar is. De oplossing ligt in chatbots. Met bots kun je bezoekers 24/7 te woord staan, ook buiten kantoortijden. Bots stellen dezelfde vragen als jouw verkoper normaal gesproken zou doen, zodat je de leads gemakkelijk kunt kwalificeren en in contact brengt met de juiste persoon.

Zijn chatbots juist niet erg onpersoonlijk?

Misschien ben je de ‘oude’ bots gewend, je weet wel, die onlogische, standaard antwoorden gaven. Inmiddels zijn chatbots gebaseerd op Artificial Intelligence zodat ze een menselijk gesprek kunnen simuleren. Dankzij slimme technieken als Machine Learning en Natural Language Processing kunnen de chatbots van nu heel goed begrijpen wat iemand vraagt en daar een passend antwoord op geven. Het is dan ook niet gek dat veel kopers liever communiceren met bedrijven via chatbots, dan via e-mail, telefoon, apps en zelfs een vertegenwoordiger.

Gaat mijn doelgroep dat wel doen, chatten?

Gebruikt jouw doelgroep in het dagelijks leven WhatsApp? De kans is groot dat jouw ideale klant al meer gewend is aan realtime messaging dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat de beslissers binnen organisaties vaak voor realtime messaging kiezen om in contact te komen met bedrijven. 41% van de mensen die gesprekken voerden via chat waren leidinggevenden en 7% was CEO.

Icon Image
Icon Image
Icon Image

AAN DE SLAG

De conversational marketing succesformule

Om conversational marketing ook voor jouw bedrijf een succes te maken, heb je drie onmisbare ingrediënten nodig:

 • Een goed plan
  Om effectieve bots te bouwen die daadwerkelijk converteren, heb je een goed plan nodig. In dat plan schets je de wat, wie, waar, waarom en wanneer van de bezoekers op je website, om zo je gesprekken optimaal in te richten.
 • Waardevolle content
  Conversational marketing draait allemaal om behulpzaam zijn, om je ideale klant oplossingen bieden voor zijn zakelijke uitdagingen. Kennisleidercontent is dan ook onmisbaar in je conversational marketingstrategie.
 • Slimme technologie
  Tot slot heb je een goed conversational marketing en sales platform nodig. Drift is een voorbeeld van een conversational platform dat het mogelijk maakt om chatbot playbooks te bouwen en conversations te managen binnen één omgeving.

Meer weten over het implementeren van conversational marketing binnen jouw bedrijf? Download dan het e-book ‘The Conversational Marketing Blueprint’ van Drift.

 

Talk the talk, walk the walk

Ben jij klaar om jouw marketing en sales weer persoonlijk te maken en om in gesprek te gaan met jouw ideale klant? Als conversational marketing agency en Drift partner helpt Heuvel Marketing je graag om conversational marketing succesvol in te zetten voor jouw bedrijf. In de Conversational Marketing Kickstarter gaan we aan de slag met het opzetten van jouw eerste chatbots. We geven jouw conversational strategie een vliegende start door een sterke basis te leggen:

 • Geen lastige IT-projecten, je bent slechts 1 extra regel code op je website verwijderd van toegang tot het beste conversational platform dat er is: Drift.
 • We maken een conversational marketing blueprint gebaseerd op jouw website en bezoekers.
 • We helpen je bij het creëren van relevante, waardevolle content om in te zetten in je conversational marketingstrategie.
 • We bedenken, schrijven en implementeren een aantal basis playbooks zodat je de voordelen van conversational marketing direct in de praktijk kunt ervaren.
 • We zorgen ervoor dat je zelf ook aan de slag kunt met Drift en leren je hoe je conversations managet en conversational qualified leads opvolgt.

Ben je enthousiast over conversational marketing, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is deze kick-starter misschien wel iets voor jou. Meer weten? Vraag dan hier meer informatie aan.

Kunnen we je helpen?

Kick-start je conversational strategie

verder lezen