Meta description: voorkom deze veelvoorkomende fouten

Meta description

meta_descriptionDe meta description wordt nog wel eens afgeraffeld of erger nog: totaal vergeten. Als ik een zoekopdracht in Google bekijk en gebrekkige beschrijvingen tegenkom, kan ik me daar flink aan storen. Vaak gaat het in de praktijk zo: je hebt als marketeer al uren gestopt in een blog en bent blij wanneer het stuk klaar is. Alleen nog even gauw online zetten en klaar is kees. De meta description komt pas als laatste aan de beurt en wordt waarschijnlijk daarom vaak even snel ingevuld. Zonde!

Een goede meta description zorgt ervoor dat mensen sneller op je link klikken. De meta-description is geen ranking factor, maar zorgt er dus wel voor dat de mensen die zoeken in Google op jouw resultaat klikken. 

In dit artikel deel ik drie veelvoorkomende fouten van de meta description.

Wat is een meta description?

Een meta description is enkel zichtbaar in zoekmachines - onder de titel van de pagina - en dient mensen een duidelijke omschrijving te geven van de link. Je vindt ze dus niet terug op je website.

Welke fouten worden er gemaakt bij het maken van een meta-description?

Lees hieronder de 3 meest voorkomende fouten bij het vormgeven van een meta-beschrijving. 

Fout 1: Te lange meta-description

Als je zelf geen meta description invult, kiest Google automatisch de eerste regels tekst van je pagina of blog. Die worden dan afgebroken met drie puntjes (...) en vormen je meta description. Jammer want zo geef je mensen geen trigger om op je link te klikken.

Meta descriptions die het maximum aantal tekens overschrijden worden ook door Google afgebroken. Dit leidt tot veel verwarring; je tekst stopt immers plotseling. Google knipt de tekst gewoon af, zonder rekening te houden met zinsopbouw en dergelijke. Houd dus goed in de gaten of je beschrijving niet te lang is. Gebruik maximaal 155 tekens inclusief spaties.

Als jouw pagina een publicatiedatum bevat, neemt dit ook een aantal tekens van je meta description in beslag. Houd hier rekening mee.

Fout 2: Slecht optimaliseerde beschrijving

Een succesvolle meta description bevat een keyword (zie oranje onderstreping hierboven). Hetzelfde keyword dient ook in de titel die er boven staat voor te komen. Alleen dan is de beschrijving geoptimaliseerd. Als je gebruik maakt van HubSpot en je meta description nog niet op orde is, ontvang je hier een melding over via de sinds kort geïntroduceerde SEO tool. Erg handig!

Fout 3: Je meta-omschrijving heeft geen eerlijke, overtuigende tekst

Als je meta description niet eerlijk en overtuigend is, zul je merken dat het aantal kliks niet verrassend hoog is.

3 kenmerken van een sterke meta-omschrijving

Hieronder vind je 3 kenmerken van een sterke meta-description. Zorg ervoor dat je beschrijving deze drie kenmerken bevat en verhoog de klikken richting je artikel. 

1. Betrouwbaar

Met betrouwbaarheid bedoel ik dat de tekst van je meta description eerlijk vertelt wat er zich op de pagina bevindt. Misleid mensen niet door gouden bergen te beloven. Natuurlijk mag je mensen wel overtuigen of enthousiasmeren, maar communiceer wel de waarheid.

2. Interessant/ aantrekkelijk

Mensen moeten een keuze maken uit een rij zoekresultaten. Wat maakt jouw website of blog nu zo speciaal dat mensen op jouw link moeten klikken en niet op die van de concurrent? Denk daar goed over na en beschrijf dit in jouw meta description. Maak het interessant of aantrekkelijk! Op die manier vergroot je de kans dat mensen voor jouw website kiezen.

3. Duidelijk

Net zoals we bij tweets gewend zijn, dien je jouw boodschap duidelijk over te brengen met een beperkt aantal tekens. Wees duidelijk en vertel enkel de essentiële zaken in je meta description.

Hopelijk helpen de bovenstaande punten je bij het verbeteren van je meta descriptions.